Eredeti nézet Akadálymentesített nézet Betűméret növelés Betűméret csökkentés

Tisza-tó

tiszato_1

Tisza-tavi Vízi Sétány – 2000 lépés a víz felett

Amikor egy erdő-fürdőn átadjuk magunkat a természetnek, és hagyjuk, hogy a növények közötti barangolás felfrissítsen bennünket, egyre népszerűbb rekreációs program. Ezen a tanösvényen a vízparti növények nyújtotta feltöltődés lehetséges.

A tanösvényen az érdeklődők egy 1500 méter hosszú pallóúton sétálva nyerhetnek betekintést a Tisza-tó növény- és állatvilágába. A sétány a poroszlói Fűzfa Kikötőből induló menetrend szerinti csónakjáratokkal közelíthető meg. A sétányon elindulva kirándulás tehető gyékényesek, nádasok, ártéri erdők, vízi növénytársulások mentén a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területére. Az élővilág megismerését madármegfigyelő betekintők, megfigyelőtorony, képes információs táblák segítik.

Bővebb információ:

Fűzfa Kikötő és Pihenőpark (Poroszló)
Cím: 3388 Poroszló, Kossuth Lajos út 81.
Tel: +36 36/553-008
E-mail: hotel@ertank.hu


Tisza-tavi Ökocentrum

Egy séta tokhalak és vizák között, vagy akár részvétel vidrák etetésében? Lehetséges.

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum elsősorban őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont. Igazi látványosság, mely szórakoztató módon modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. A Tisza-tavi Ökocentrum legfőbb látványossága Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere, mely közel 1 millió liter össztérfogatával és a bemutatott víz alatti csodákkal igazán különleges természetközeli élményt nyújt. 

Bővebb információ:
http://www.tiszataviokocentrum.hu/
3388 Poroszló, Kossuth Lajos út 41.
+36 36 553 033
info@tiszataviokocentrum.hu


Bringázás a Tisza-tónál

A Tisza-tavat körbebringázni különleges természet-élmény, hiszen emelkedőktől mentes a terep és könnyed tempó mellett is rengeteg látnivalót bele lehet sűríteni egy-két napba. 

A krékpárút a tavat körbeölelő gáton fut végig, így egész utunk során gyönyörködhetünk a nagy vízfelületben. Családoknak a kényelmesen, nagyjából 4 óra alatt teljesíthető kis kör végigtekerése ajánlott, amely azt jelenti, hogy nem tesszük meg a teljes kört a tó körül, hanem Poroszló és Tiszafüred között a 33-ason levágjuk az utat. A nagy kör 67 km és kb. 8 óra alatt teljesíthető. Érdemes betérni a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumba is, mert itt kerékpárt is bérelhetünk, illetve minden felszerelést megtalálunk, amire csak szükség lehet.


Kiskörei Hallépcső

Ökológiai szempontból kulcsfontosságú a Kiskörei Hallépcső, amely biztosítja a folyamatos vízellátást a Tisza-tó és a Tisza között. A csatorna 1,5 km hosszú. Kerékpárral vagy gyalogosan érdemes megközelíteni.


Kiskörei Vízerőmű

A Tisza-völgyében a Kiskörei Vízlépcső és a vele összefüggő öntözőrendszer megépítése további jelentős lépés volt a folyóvíz komplex hasznosítására.

A vízlépcső három egybeépített főműtárgyból duzzasztómű, hajózsilip, vízerőmű és a hullámtéri duzzasztóból, valamint az egyéb csatlakozó létesítményekből áll. A három főműtárgyat a hullámtérben, árvízi körtöltéssel védett közös munkagödörben építették meg.

A vízerőmű épületrészébe épített négy vízszintes tengelyű csőturbina újszerű, Magyarországon első ízben alkalmazott megoldást jelentett. A kisesésű folyami vízerőműveknél alkalmazott függőleges tengelyelrendezéssel szemben előnyt jelentett az építési méretek fajlagos csökkenése és a kedvezőbb hatásfok elérése.

A vízlépcső építésének előkészítő munkáit már 1967-ben megkezdték. Ide sorolták a hullámtérben épülő mű árvízvédelmét szolgáló körtöltés megépítését is. A vízépítési műtárgyak 1973-ban, a vízerőmű technológiai berendezései 1974-ben készültek el.


Sarud- Élményfalu

Az Élményfalu elkötelezett célja a falusi élet értékeinek, hagyományainak megőrzése, a természet megóvása és olyan élmények biztosítása az ide látogatóknak, amelyekre garantáltan jó lesz visszaemlékezni.

Strandoljon, ugráljon vagy másszon falat a KalandParton, lovagoljon hucul lovakon, vitorlázzon, kerékpározzon vagy béreljen más sporteszközöket, fedezze fel a természetet!

További információ:
Tel: +36 (30) 377-2255
E-mail: sarud@elmenyfalu.hu


Tiszavirág Ártéri Sétaút 

A Sétaút a tiszaörvényi Szabics Kikötőből a belépőjegy megváltása után egy rövid csónakázással érhető el. A Sétaút egész évben látogatható. A 2000 m hosszú tanösvény a tiszavirág (kérész) életét, fejlődési fázisait és a Tisza-tó élővilágát mutatja be. Madármegfigyelő tornyai és a séta végcélját is jelentő belső tó, a Göbe halászladikjai is igen népszerűek.

További információ és még több programlehetőség:

Szabics Kikötő és Szabadidőpart – Tiszafüred-Örvény
GPS: 47.60453 20.71153
Tel: +36 30 954 8620
E-mail: info@szabicskikoto.hu


Tisza-tó Tanösvény- Örvényi Pákász Tanösvény

A tanösvény az ártéri erdő újabb, egyedülálló csodáit tárja látogatói elé, és hozzájárul egy már-már elfeledett mesterség újbóli megismeréséhez. A pákász tanösvényen megtudhatjuk, hogy kik voltak a pákászok. Vajon miért nevezték őket a lápok mindentudóinak? Honnan ered maga a pákász kifejezés? Hogyan lehet háló nélkül halat fogni? És sok egyéb kérdésre is választ kapunk a tanösvény bejárásával.

További információ és még több programlehetőség:

Szabics Kikötő és Szabadidőpart – Tiszafüred-Örvény
GPS: 47.60453 20.71153
Tel: +36 (30) 954-8620
E-mail: info@szabicskikoto.hu


Babamúzeum- Abádszalók

A múzeum legnagyobb részét a népviseletbe öltözött babák foglalják el. Steigauf Józsefné kutató és készítő munkájának eredményeként a Kárpát-medence és a Föld több mint 60 országának jellegzetes népviseleteiből több mint 700 rend ruhájának hiteles kicsinyített mása tekinthető meg három helységben az 56 cm-es méretű babákon.

További információ:

5241 Abádszalók, István király út 41.
Tel: +36 (59) 355-383, +36 (20) 669-4474
Steigauf Józsefné


Keressék bátran a helyi Tourinform Irodákat is bővebb információért!

Tourinform Poroszló (https://csodasmagyarorszag.hu/irodak/tourinform-poroszlo-62)
Tourinform Tiszafüred (https://csodasmagyarorszag.hu/irodak/tourinform-tiszafured)
Tourinform Kisköre (https://csodasmagyarorszag.hu/irodak/tourinform-kiskore-40)
Tourinform Tiszacsege (https://csodasmagyarorszag.hu/irodak/tourinform-tiszacsege-113)
Tourinform Abádszalók (https://csodasmagyarorszag.hu/irodak/tourinform-abadszalok-115)

Térkép

Nézd meg a részletes térképet!

Galéria