Osztálykirándulás

Hortobágy mindig is a kötelező úticélok közé tartozott, ha osztálykirándulásról volt szó. Az elmúlt pár év helyi fejlesztéseinek köszönhetően a rég megszokott programok újakkal gazdagodtak, a mai kor és főleg a gyerekek igényeihez alkalmazkodva váltak életre szóló, izgalmas, ugyanakkor tartalmas élménnyé.

HORTOBÁGYI VADASPARK

Lehet egy kicsit kézzelfoghatóbb a „vadon”? A vadasparkban igen, hiszen itt olyan állatokkal találkozhatunk, melyek körülöttünk, velünk élnek, legtöbbünk előtt mégis rejtve maradnak.

A Hortobágyi Nemzeti Park természeti adottságaira alapozott Hortobágyi Vadaspark kiválóan alkalmas az ősi puszta vadvilágának bemutatására. Lakói között láthatók az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított állatfajok, mint például farkas, vadló, keselyű, pelikán, illetve a védett területeken ma is élő vadállatok: vadmacska, róka, görény, őz, rétisas, nagy kócsag, szürke gém, daru, fehér gólya, vörös vércse.

A program időtartama: 1 óra 40 perc

Megközelítés: A Hortobágyi Csárda parkolójából nyitvatartási időben óránként induló vadasparki buszjárattal. Az utolsó buszjárat zárás előtt 2 órával indul. Visszaindulás minden fél órában.
4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.

További információ és bejelentkezés:

E-mail: oktatas@hnp.hu
Tel: +36 (30) 849-3747

SÓS PISTA BETYÁR NYOMÁBAN A HORTOBÁGYON

(alsó tagozatos osztályoknak, max. 40 főig)

Sós Pista legendás betyár volt, Hortobágy környékén volt ismeretes az 1860-as években. Birkalopás miatt Debrecenben bebörtönözték, de sikerült megszöknie és tovább betyárkodott. Ránk maradt köröző levele, személyleírása, szökésének körülményei, az alakja köré szőtt ballada. Az izgalmas, egész napos kirándulás során bevonjuk a gyerekeket Sós Pista világába, őt kutatva, hátrahagyott „jeleit” keresve (karikás ostor, bogrács, betyárbatyu) barangolunk a Pusztai Állatparkban, a Mátai Ménesben és végül a Hortobágyi Csárda pincéjében. A betyár alakját felidézve ismerjük meg a Hortobágyot, a háziállatokat és a pásztoreszközöket. 

A program rövid bemutatása: 

  • Érkezés a Pusztai Állatparkba – Ismerkedés, csoportok kialakítása, elkezdődik a Sós Pista kaland
  • Ebéd a Sós Pista kedvenc ételeiből – főz a Hortobágyi Csárda
  • Mátai Ménes – pusztaprogram, mely során a hortobágyi csikósok lesznek segítőink a nyomozásban
  • Hortobágyi Csárda pincéje – a kaland lezárása 

További információ: turizmus@hortobagy.eu

Galéria