Csomagajánlatok

A Hortobágy számtalan színes programlehetőséget kínál, egy, két napos vagy még hosszabb idejű kirándulás tervezéséhez. Kedvcsinálóként összeállítottunk pár ajánlatot, de a lehetőségek tárháza végtelen, mint a hortobágyi látóhatár.

Egy nap a Hortobágyon

A Hortobággyal való ismerkedést a település központjában érdemes kezdeni a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában, ahol minden szükséges információt megkaphat.

Már itt is számtalan látnivaló várja az érdeklődőket, ingyenes kiállítások, ajándékbolt és 3D mozi. A Pásztormúzeum előtti tér 2023-ban teljesen átalakul, érdemes egy sétát tenni itt is.

A délelőtt fennmaradó részében ismerkedjenek meg az ősi puszta vadvilágával a Hortobágyi Vadasparkban.

Hortobágyra visszaérkezve egy kellemes ebédet tölthetnek el a Hortobágyi Csárda teraszán. Ebéd után pedig irány a puszta!

Mátai Ménes Pusztai fogatozás programja során megismerhetik az igazi pusztai életérzést és eredeti élőhelyükön tekinthetik meg az őshonos magyar háziállatokat.

A nap zárásaként a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjának kávézójának teraszán gyönyörködjön a hortobágyi naplementében.

Két nap a Hortobágyon

A település központjában leparkolva sétáljon el a Hortobágy folyó partjára és készítsük el első hortobágyi fotónkat a Kilenclyukú hídnál.

Tegyen egy sétát a folyóparton a Hortobágy- tanösvényen és a megújult Csárdakertben és ismerje meg a Hortobágyi Csárda történetét és híres vendégeit a Hortobágyi Csárda Kiállításban! A kellemes séta után megéhezve válasszon a csárda étlapjáról a hagyományos pásztorételek és azok mai igényekhez igazodó változataiból.

A délután folyamán ismerje meg a hortobágyi halastavak élővilágát és utazzon Magyarország egyetlen halastavi környezetben futó kisvasútjával. 

Az éjszakai pihenés is garantált, mert Hortobágyon a szállások széles kínálatából válogathat, az egyszerűbb családiastól a magasabb kényelműig.

Hortobágyon járva kihagyhatatlan a Mátai Ménes Pusztai fogatozás programja, ahol lovas kocsival járhatják be Máta-puszta területét, megcsodálva a csikósok bemutatóját, a pusztaötös és az őshonos magyar háziállatokat. De még mielőtt felülne a pusztafogatra egy kávé vagy üdítő erejéig nézzen be a Nyerges presszóba, ahol egy üvegfalon keresztül bepillantást nyerhet a ménes központi istállójának mindennapjaiba. A ménes központjába visszaérkezve szabadon sétálhatnak az istállókban, felkereshetik K. Nagy József nádudvari fazekasmester műhelyét is. 

Az ebédet a Hortobágyi Csárda teraszán, élő cigányzene mellett fogyaszthatják el.

A nap további részében nem távolodunk el a település központjától. A Hortobágyi Madárparkban megismerkedhetnek a park kollégáinak országszerte ismert madármentő tevékenységével és ha szerencséjük van még egy műtétet megtekinthetnek. 

A nap zárásaként egy kellemes csónaktúra várja önöket a Hortobágy folyón, ahol szakavatott túravezetők ismertetik meg Önökkel a folyó és a folyópart élővilágával, sőt még egy halászati eszköz bemutatót is útba ejthetnek.

Három nap a Hortobágyon

Hortobágyra érkezve kirándulásukat kezdjék a település központjában található Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontban, ahol hasznos tippeket kaphatnak a hortobágyi programokról, látnivalókról. Emellett ingyenes kiállítások, 3D mozi, ajándékbolt és kávézó is várja a vendégeket.

A délelőttöt az őshonos háziállatokat és azok hasznosítási módjait bemutató Pusztai Állatparkban tölthetik, ahova akár ki is sétálhatnak, útba ejtve a közelmúltban felépült gyalogos hidat is, ahonnan nagyszerű látvány nyílik a hortobágyi puszta egy szegletére.

Az állatparki délelőtt és a kellemes séta mindenkinek meghozza az étvágyát, melyet a Hortobágyi Csárda kiváló minőségű alapanyagokból készült ételeivel csillapíthatnak. 

Délután pattanjon nyeregbe, először biciklin, aztán lóháton. A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontban a számos egyéb programlehetőség mellett kerékpárbérlésre is van mód. Egy könnyű túrával kitekerhet a 3,5 km-re lévő Mátai Ménesbe. A ménes területén az istállók szabadon látogathatók, fogyasszon el egy frissítőt a Nyerges Presszó teraszán, vagy nézzen be K. Nagy József nádudvari fazekasmester műhelyébe. Ha lovagolni támad kedve, pattanjon ismét nyeregbe a kezdőtől egészen a tereplovagló szintig.

Az éjszakai pihenés is garantált, mert Hortobágyon a szállások széles kínálatából válogathat, az egyszerűbb családiastól a magasabb kényelműig.

A második napot a Hortobágy természeti értékeinek felfedezésével töltheti. Választhatja akár az egész napot kitöltő Egyek-pusztakócsi mocsarak bemutatóterületet a Meggyes Csárdát is útba ejtve, vagy a fél-fél napot igénylő Hortobágy-Halastavi vagy Szálkahalmi tanösvényt.

Hortobágy Csillagoségbolt-parkjáról is híres, melyről este megbizonyosodhat a Fecskeház Erdei Iskola Csillagdájában. (Csillagászati programjainkon előre meghirdetett időpontokban és előzetes regisztrációval vehetnek részt.)

Az utolsó napot kezdje a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra, azon belül is a csikósok, juhászok és gulyások mindennapjainak megismerésével a Mátai Ménes Pusztai fogatozásán. Majd kóstolja meg a pásztorok étkeit, a slambucot, a szürkemarha gulyást eredeti formájában a Hortobágyi Csárdában.

Délután ismerkedjen a Hortobágy egykori vadvilágával a Hortobágyi Vadasparkban, majd vegyen részt egy életre szóló kalandban, egy igazi szafari terepjáróval testközelből csodálhatja meg a Przewalski-vadlovakat és a rekonstruált őstulkokat.

A helyben elérhető látványosságokon kívül várja Önöket HajdúszoboszlóDebrecenBalmazújváros és a Tisza-tó!

Galéria