Eredeti nézet Akadálymentesített nézet Betűméret növelés Betűméret csökkentés

Csillagoségbolt-park

csillagos

„Hortobágy, ahol az ég a földet éri”, ahol a horizonttól horizontig szinte zavartalan a látvány, ahol a Tejút, vagy az Állatövi fény felejthetetlen élménnyel ajándékozza meg az eget kémlelőket. 

Az urbanizáció következtében a 20. század második felétől sokszorosára nőtt az éjszakai fényszennyezés. Emiatt már csak kevés helyen találhatunk zavaró fényektől mentes csillagos égboltot a mi országunkban is. 

A fényszennyezés csökkentése nem csak gazdasági és környezetvédelmi szempontból fontos, hanem az élővilágot károsító hatása miatt is. Számos madár sérül meg a fényszennyezés miatt fellépő tájékozódási zavarok és ütközések miatt, és akár egész rovarpopulációk tűnhetnek egy újonnan kivilágított helyről. Az életközösségek működését, az élőlények viselkedését is teljesen felboríthatja a természetes éjszakai környezet megzavarása.

A káros folyamatok megfékezése érdekében csillagoségbolt-parkokat kezdtek el létrehozni, ahol elenyésző az éjszakai fényszennyezés és a természetes adottságok is megőrizhetők.

A Hortobágyi Nemzeti Park Magyarországon másodikként, 2011-ben nyerte el a nemzetközi csillagoségbolt-park címet. 

Galéria