Eredeti nézet Akadálymentesített nézet Betűméret növelés Betűméret csökkentés

Látnivalók

Köztéri Látnivalók

1004x552px_kozteri_latnivalok1_scaled

Vízhordók szobra

Hortobágy település központjában számos köztéri szobor látható, melyek nagy része Somogyi Árpád Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásai. A hortobágyi pusztához kötődő hétköznapi életet és embereket megörökítő realista alkotások egyike a Kilenclyukú híd mellett álló Vízhordók szobra. Az 1983-ban készült szoborcsoport helyi parasztasszonyokat ábrázol, akik az életet jelentő vizet szállítják egyik helyről a másikra. Az alkotás, bár népszerű fotós helyszín a Hortobágyra látogatók körében, mégis pesszimista szemléletű, a paraszti élet reménytelenségének szimbóluma.

Három pásztor szoborcsoport

Szintén Somogyi Árpád alkotása a település másik ikonikus szobra, mely három egymással szemben ülő pásztort ábrázol. A Pásztormúzeum közelében 1983-ban elhelyezett alkotás az ősi pásztormesterséget idézi meg. A szoborból több példány is ismert, egy Kecskeméten, egy Dallasban, egy pedig Los Angelesben található, 40 cm-es kicsinyített változata pedig az Égerházi Imre Galériában került kiállításra.

Pásztorfiú szobra

A Pásztormúzeum előtt 1968 óta áll a pásztorkalapban, bő gatyában ülő pásztorfiú bronzszobra, mely a rideg körülményekhez szokott pusztai embert ábrázolja. A szobor szintén Somogyi Árpád szobrászművész alkotása.

Játszó csikók

Győrfi Lajos 1990-ben készült alkotása korábbi helyéről áthelyezésre került a település központjában található körforgalomba.

Kolodko Mihály Csontváry miniszobra

A festőművész születésének 170.évfordulóján, 2023.július 5-én helyezte el a szobrász a Kilenclyikú hídnál miniatűr művét, melyen Csontváry Kosztka Tivadart mint graffitiművészt ábrázolja. A szobor különlegessége, hogy az alkotó ugyanilyen Csontváry miniszobrai a festő művészetének további meghatározó helyszínein, Münchenben és Mostarban is fellelhetők.

Kitelepítettek áldozatainak emlékművei

Hortobágy történetének szomorú időszaka volt az 1950-es évek eleje, amikor több ezer embert hurcoltak el és kényszerítettek munkatáborokba a környéken. Emléküket több köztéri alkotás őrzi a településen. 

Az egyik emlékmű a 33-as út mentén látható emlékkereszt, Haranghy Sándor építőművész vasúti sínekből készült alkotása. Az 1990-ben avatott emlékművet az alkotó „A Hortobágyi Kényszermunka Táborokba Elhurcoltak Emlékére” ajánlotta.

Hortobágy Borsós major településrészén egy másik, fából készült emlékmű is áll a kitelepítettek áldozatainak emlékére. Az egykori borsósi kényszermunkatábor helyén 2003-ban, a kitelepítések 50. évfordulójára emelték az emlékművet, melynek alkotója Sófalvi Sándor erdélyi fafaragó.

A Hortobágyi Madárpark főépülete az 1950-es években egyike volt a hortobágyi kényszermunkatábor épületeinek. Az itt élt több száz áldozat nevét a ház falán elhelyezett emlékfal őrzi, alapjai máig változatlanok. 

T - 34 tank

A település határában, a 33-as főút mentén 1978-ban felállított T-34-es tank a II.világháború 1944 októberében lezajlott hortobágyi tankcsatájának állít emléket.

Galéria