Eredeti nézet Akadálymentesített nézet Betűméret növelés Betűméret csökkentés

Események

Szent György-napi Kihajtási Ünnep - Kézműves Vásár - Világörökségünk, a Puszta napja

Ingyenes
2024_kihajtas_1200x650
  • 2024. április 27. @ 09:30 - 17:00
  • Szervező:
    Hortobágyi Nonprofit Kft., Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Hortobágy Önkormányzat
  • Cím:
    4071 Hortobágy, Mátai Ménes

Programok:
09:30 - 10:00 - Renyhe ménes kihajtása a pusztára
10:00 - 13:00 - Világörökségi nap - családi programok
14:00 - 15:30 - Szent György-napi Kihajtási Ünnep
16:00 - 17:00 - Csík János és a Mezzo koncertje

Egész nap:
- Kézműves Vásár
- Vármegye kóstolgató - vármegyei ízek utcája
- Természetismereti és népi játékok
- Lovas bemutatók

A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is az április 24-ei György napjához kötötte: az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről a nyári legelőkre és történt a pásztorok megfogadása is. Bár a természet az elmúlt években rácáfolni látszik ezen több évszázados ritmusra, az ország egyik leginkább hagyományőrző térségében, a gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágyon nincs ez másképp az idei évben sem.
Az április 27-ei Kihajtási Ünnepen, a Mátai Ménesben délelőtt 09:30-tól egész napos programkavalkáddal várjuk vendégeinket. A nap a renyhe ménes pusztára való kihajtásával veszi kezdetét, majd a Fogadóépület előtti téren a Hortobágyi Nemzeti Park családi programjai – bábszínházas és gólyalábas előadások, természetismereti és népi játékok, kézműves foglalkozások – várják az érdeklődőket a délelőtt folyamán. 14 órától a Kihajtási Ünnepen bevonuló pásztorok, csergető csikósok, hatökrös és népies fogatok, az Arénában vágtató pusztaötös látványa feledhetetlen élményt nyújt. 16 órától Csík János és a Mezzo Zenekar koncertje zárja a napot. Az egész napos Kézműves Vásárban helyi kézműves termékeket vásárolhatnak az érdeklődők. 
Az idei esemény kuriózumaként Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata a „Vármegye kóstolgató” elnevezésű gasztronómiai rendezvénye keretében a vármegyei ízek utcájában 17 település helyi és tájjellegű speciális ételeivel - kóstoltató keretében - ismerteti meg a látogatókat.

A programon való részvétel ingyenes!